Almanya’da Yüksek Lisans

Almanya güçlü ekonomisinin yansıması olarak harikulade eğitim sistemiyle de kendinden söz ettiriyor. Yüksek lisans eğitimi denilince, Avrupa ülkeleri arasında akla ilk gelen ülke olma özelliğini de uzun yıllardır korumakta. Norden Akademi olarak Almanya’da yüksek lisans eğitimi hakkında aklınıza takılabilecek soruları sizin için detaylıca cevaplamak istiyoruz. 

Neden Almanya?

Almanya Avrupa’nın entelektüel ve sanayi açısından güç merkezi olmayı başarmış önemli bir ülkedir. Kurdukları sistem günden güne kendini yenileyerek gelişmekte ve bu sistemin getirdiği başarılar, hem bilim camiasında hem de sanayiide görülmektedir. Immanuel Kant'ın felsefesinden Albert Einstein ve Werner Heisenberg'in teorik fiziğine, Almanya iyi bilgi birikimiyle kurulmuş gerçek bir entelektüel güç merkezidir. Sosyal ve ekonomik açıdan güçlü bir ülke olması eğitim sistemine de başarılı bir şekilde yansımaktadır.

Yüksek Lisanslarınız için Almanya'yı düşünmeniz için bazı nedenler;

Yenilikçilik ve yaratıcılık tarihi - Hem Aydınlanma hem de Sanayi Devrimi için bir merkez olarak, Almanya'nın bilim ve mühendislikteki gelişmeleri, felsefe, teoloji ve sanata katkıları kadar ünlüdür.

Modern üniversitenin temeli - Wilhelm von Humboldt gibi Alman düşünürler, 19. yüzyılda modern araştırma üniversitesinin gelişimine akademik özgürlük, titizlik ve bütünlüğe vurgu yaparak öncülük ediyor.

Gururla uluslararası bir bakış açısı - Alman üniversitelerindeki öğrencilerin yaklaşık %11'i yurt dışından gelmektedir. Kolayca adapte olunabilecek çok kültürlü bir eğitim atmosferine sahiptir. Ülke ayrıca hem AB hem de AB üyesi olmayan mezunlara cömert eğitim sonrası iş fırsatları sunuyor.

Dünyaca ünlü nitelikler - Almanya, Birleşik Krallık'ın yanı sıra herhangi bir Avrupa ülkesinden daha üst sıralarda yer alan üniversitelere sahiptir ve dereceleri dünya çapında tanınmaktadır.

Maliyetler - Alman üniversitelerinin çoğu Yüksek Lisans eğitimleri için öğrenim ücreti talep etmez. Almanya'daki yaşam maliyetleri de diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça mütevazı.

Almanya Üniversiteleri

Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Almanya’da 380’den fazla üniversite mevcuttur ve bu üniversilelerin birçoğu Dünya sıralamasında ilk 1000’de yer almaktadır. 

Almanya’daki üniversiteler alanlarına göre dörde ayrılmaktadır;

Araştırma Üniversiteleri ( Universität ): Çeşitli konularda özgün akademik çalışmalar (yani araştırma) yürütür. 

Teknik Üniversiteler ( Technische Universität ): Geleneksel olarak bilim, teknoloji ve mühendislik araştırmalarında uzmanlaşmıştır. Birçoğu artık diğer konu alanlarında da nitelikler sunmaktadır.

Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri ( Fachhochschulen ): Mühendislik, işletme veya sosyal bilimler gibi pratik konulara odaklanır. Bu üniversiteler genellikle ticari veya profesyonel kuruluşlarla ortak çalışırlar.

Sanat, Film ve Müzik Kolejleri: Yaratıcı disiplinlerde özel uygulamalı eğitim sunmaktadırlar. Adayların istedikleri alana uygun yaratıcılıklarını, beceri ve deneyimlerini göstermeleri gerekir.

Almanya’da Devlet Ve Özel Üniversiteler

Almanya'da yaklaşık 300 devlet üniversitesi vardır ve DAAD (Resmi Alman Akademik Değişim Servisi), öğrencilerin yaklaşık %95'ine eğitim verdiklerini tahmin ediyor. 120 civarında diğer kurum özel üniversitelerdir . Devlet fonu almıyorlar ve kendi öğrenim ücretlerini belirlemekte özgürler. Bu, devlet üniversitelerinden daha fazla ücret aldıkları anlamına gelebilir. Her iki üniversite kategorisi de uygun şekilde akredite edilmiş kurslar sunar ve kendi derece programlarını geliştirmekte özgürdür. Aralarındaki temel fark, sizden talep edebilecekleri ücretlerle ilgilidir. Norden Akademi olarak sizin için en uygun üniversiteyi bulabileceğimizden şüpheniz olmasın!

Almanya’da Yüksek Lisans Süreci

Almanya’da yüksek lisans eğitimi 1.5 ya da 2 yıl sürmektedir. Bu alacağınız ders kredisine göre belirlenen bir süreçtir. Yüksek lisans derecesi kazanmak için toplamda 120 AKTS tamamlamanız gerekmektedir. Bazı üniversiteler 2 dönem ders ve 2 dönem de tez dönemi olacak şekilde bir sistem izler. Ancak bazıları da 2 dönem ders, 1 dönem staj ve 1 dönem de tez olacak şekilde bir sistemi takip eder. Bunlar üniversiteden üniversiteye değişmektedir. 

Almanya’da Yüksek Lisans Maliyetleri

Almanya, yüksek öğrenime cömert yaklaşımıyla ünlüdür: 16 eyaletinin 15'indeki devlet üniversiteleri, uyruğu ne olursa olsun öğrencilerden öğrenim ücreti almaz. Bu , ister Alman, ister AB, ister AB üyesi olmayan bir öğrenci olun, Almanya'da ücretsiz olarak Yüksek Lisans eğitimi alabileceğiniz anlamına gelir. Bazı üniversitelerde dönemlik ufak miktarlar alınmaktadır. Bu miktarlar karşılığında öğrenciye belirli imkanlar sunulur. 

Norden Akademi olarak yüksek lisans sürecinizde sizin için en uygun ve en hesaplı yol haritasını çizeceğimizden hiç şüpheniz olmasın. Detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz: Norden Akademi İletişim

– Evet, aynı zamanda Almanya’da okumak istediğiniz bölüme Türkiye’de yerleşmiş olma zorunluluğunuz bulunmakta.

Almanya’da üniversite eğitimi alabilmek için birçok üniversite ve bölüm C seviyesinde Almanca bilgisi ister ancak üniversitelerden şartlı kabul alarak başlangıç seviyesinde bir Almanca bilgisiyle üniversite kaydınızı oluşturabilirsiniz.

Almanya’da üniversite okumak isteyen ancak gerekli Almanca seviyesini sağlayamayan öğrencilerin belirli sürelerde dil eğitimi alması sağlanarak sonrasında bölümlerine direkt kabul almalarını sağlayan bir uygulamadır.

Avrupa’da eğitime fazlasıyla önem verilen bir ülke olan Almanya’da birçok devlet üniversitesinde eğitim ücretsiz oluyorken bazı üniversitelerde ise dönemlik harç uygulamaları olabiliyor. Yıllık ortalama olarak 500-600 Euro civarlarında bir harç ödeyerek Almanya’da eğitim sürecinizi başlatabilirsiniz.

Evet, üniversite eğitimi boyunca öğrencilerin part-time çalışma izni oluyor.

Geniş bir aralık verecek olursak; Almanya’da bir öğrencinin, konaklama, yaşam ve eğitim giderleri ortalama 500-800 Euro arasında değişebiliyor.

Hazırlık dönemleri hariç, Almanya’da lisans bölümleri genellikle 3 yıl, yüksek lisans ise 2 yıl sürmektedir.

Bazı üniversiteler ve bölümler kendi sınavlarını yapabiliyorlar. Bunlar genellikle sağlık ve özel yetenek isteyen alanlar oluyor.

Hayır, vakıf üniversitesinde de istemiş olduğunuz bölümü kazanmanız yeterli. Türkiye’deki vakıf üniversitesine kayıt yaptırmadan, ÖSYM yerleştirme belgeniz ile birlikte Almanya’daki üniversitelere başvurunuzu yapabiliriz.

Hayır, eğer bir garantörünüz olursa bloke hesap uygulamasına ihtiyacınız kalmaz.

Ortalama 11.000 Euro civarında bir tutar bulunması gerekmektedir.

Diğer Kurslarımız