Almanya’da Üniversite

Almanya’da Üniversite

Ücretsiz eğitim fırsatı veren ve sıralamalarda üst sıralarda yer alan Almanya üniversiteleri, yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasında bulunuyor. Almanya’daki üniversitelerde lisans eğitimi alan öğrenciler, Avrupa’daki sisteme benzer şekilde bütün dünyada geçerliliği olan bir diploma elde ediyorlar. Norden Akademi olarak, lisans eğitimi için Almanya’daki üniversiteleri tercih eden öğrencilere, üniversiteye başvuru aşaması ve diğer bütün süreç için yol gösteriyor, ekibimizle beraber süreci özenle yürütmek için hizmet veriyoruz.

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 500’de yer alan 50 adet üniversiteye sahip olan Almanya’daki üniversitelerin toplam sayısı 380’den fazladır. Yabancı bir ülkede eğitim almak isteyen öğrenciler, Avrupa’da en çok Almanya’daki üniversiteleri tercih ediyor. Almanya üniversitelerinde alacağınız eğitim son derece kaliteli olacağı gibi aynı zamanda devlet üniversitelerindeki eğitimin ücretsiz olması da ülkeyi üniversite konusunda tercih edilebilir kılıyor.

Almanya, genetik, psikoloji gibi bölümlerde kaliteli eğitim veren üniversitelere sahip olduğu gibi, mühendislik eğitimi ile de fark yaratıyor.

Almanya üniversiteleri, lisans ve yüksek lisans alanlarının genelinde Almanca eğitim vermektedir.  Aynı zamanda yüksek lisans için İngilizce seçeneği de bulunan Alman üniversiteleri, 2 milyondan fazla öğrenciye eğitim imkânı sunuyor.

Almanya’daki üniversitelerde pratik uygulama ve akademik araştırma olmak üzere iki farklı sistem bulunuyor. Eğitimler; normal üniversitelerde akademik araştırmalar, yüksekokullarda ise pratik uygulama şeklindedir.

Almanya, Global Gauche araştırma sonucuna göre, öğrenciler için en iyi eğitim imkânı sunan ülke kabul edildi. Almanya’da üniversite okuyan bir öğrencinin yıllık ortalama maliyeti 30000 euro civarındadır.

Almanya’da, her şehirdeki üniversitelerin eğitim sistemi birbirinden farklı olabilir. Ayrıca Almanya, Almanya, Bologna Süreci içerisinde yer alır ve bu da öğrencinin alacağı diplomanın bütün dünyada geçerli olacağı anlamına gelir.

Almanya üniversitelerinde lisans 3 yıl, yüksek lisans ise 2 yıl sürer. Almanca bilmeyen öğrenciler için ise üniversitenin ilk senesi hazırlık eğitimi verilir. Bazı bölümlerde mezuniyet için Eyalet Sınavı uygulanabiliyor.



Almanya’da Üniversite Ücretleri

Almanya üniversitelerinin yıllık ortalama harç miktarı 200 ile 500 euro arasında değişmektedir. Bu, ülkemizdeki üniversite harç ücretlerine göre oldukça uygun bir miktardır. Son zamanlarda, başvuran yabancı öğrencilerin artması nedeni ile Baden-Wüttenberg şehrindeki üniversitelerde harç ücretleri artarak, dönemlik 1600 euro olmuştur.

Almanya’da Ücretsiz Eğitim Veren Üniversiteler

Almanya’da lisans 3 yıldır ve devlet üniversitelerinde eğitim ücretsizdir. Üniversitelerin bazılarında 400 500 euro arasında harç alınırken, bazılarında hiçbir ücret alınmıyor.

Aynı zamanda, Almanya üniversitelerinde ikinci yabancı dil öğrenmek isteyen öğrenciler için uygun fiyatlı kurs imkanları sunuluyor. Teknik alanlarda eğitim alanlar ve mühendislik eğitimi alan öğrenciler için iş imkânı ve staj gibi olanaklar da sağlanmaktadır.

Almanya Üniversitelerine Başvurmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Almanya’da üniversite eğitimi almak istiyorsanız, Alman üniversitelerine başvuru şartlarını sağlıyor olmanız gerekir. Öncelikle, geçerli bir lise diplomanız olmalı.

Alman üniversitelerinde eğitim görebilmek için, kendi ülkenizdeki üniversitede eğitim görme hakkı elde etmeniz gerekir. Yani, üniversiteye giriş sınavı sonucunda ülkenizdeki bir üniversitenin bir bölümünü kazanmış olmanız gerekir. Böylece, Almanya’da kendi alanınızın eğitimini alabilirsiniz. Bu durumu, ÖSYM Kazandı Belgesi ile ispatlamanız gerektiğini unutmayın.

Almanya üniversitelerine başvuran yabancı öğrencinin Almanca düzeyi en az C1 olmalıdır. Dil seviyesi, Almanca sertifikası ile kanıtlanmalıdır. Bunun için TestDaf-TDN 4, DSH-2, telc Deutsch C1 Hochschule, Goethe Zertifikat C2, DSD II ve "DeutschesSprachdiplom der Kultusministerkonferenz Stufe II" dil sertifikalarından birine sahip olunması gerekir.

Almanya’da, Almanca bilmeyen öğrencilerin başvurularını değerlendiren bazı üniversiteler de bulunuyor. Bazı üniversiteler ise en az A2, B1 ya da B2 düzeyinde Almanca bilgisi istiyor.

Abitur, Matura IB, gibi lise diplomalarına sahip öğrencilerden, üniversiteye giriş sınavını kazanma şartı aranmaz. Bu diplomaların denklikleri için YÖK’ten bilgi almayı unutmayın.

Almanya Üniversitelerine Başvurmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Üniversite’yi Almanya’da okumak için, önce hangi üniversiteye başvuru yapacağınızı belirleyin. Kararınızı vermenizin ardından, öncelikle üniversiteye online olarak başvurmanız gerekiyor. Sonraki aşamada ise, gereken belgeleri okula göndermeniz gerekir. Üniversiteler arasında değişiklik gösterebilmekle beraber, Almanya üniversitelerine başvuru sürecinde hazır etmeniz gereken belgeler şunlardır:

·      Üniversite başvuru formu

·      Niyet mektubu

·      Pasaportunuzun kopyası

·      Almanca yeterlik düzeyi için sınav sonuç belgesi

·      Finansal yeterliğinizi gösteren belgeler

·      ÖSYM sonuç belgesi

·      Kaymakamlık ya da valilik tarafından apostil onayı yapılmış lise diploması

·  Kaymakamlık ya da valilik tarafından apostil onayı yapılmış ve okul tarafından mühürlenip imzalanmış bir transkript.

·      Referans mektubu

·  Son sınıf öğrencileri için valilik ya da kaymakamlık tarafından apostil onayı yapılmış geçici mezuniyet belgesi

Almanya Üniversitelerinde Şartlı Kabul Alma Durumu

Almanya üniversiteleri, Almanca düzeyi yeterli olmayan öğrencilere şartlı kabul imkânı sunuyor. Şartlı kabul alan öğrenciler, 1 senelik hazırlık eğitiminden geçerler.

Alman Üniversiteleri Başvuru Tarihleri

Sene içinde 2 başvuru dönemi bulunur.

Güz dönemi yarı yılında 15 Temmuz tarihine kadar başvuru yapmanız gerekir. Son başvuru tarihi 30 Mayıs veya 30 Haziran olabilen üniversiteler de olabilmektedir. Bazı üniversiteler ise tıp bölümünün başvurularını mart ayında kapatıyor.  

Ara dönem yarı yılı için ise 15 Aralık – 15 Ocak tarihleri başvuru dönemidir. Ne var ki, bazı üniversiteler ara dönemde başvuru açmayabiliyor.

Avrupa birliği vatandaşı olmayan ve üniversiteye kabul edilen öğrenciler için Almanya konsolosluğuna vize başvurusu yapmanız gerekir. Lisans eğitimini Almanya’da alacak öğrenci, D tipi vizeye başvurmalıdır.

Başvuru yapmanız gereken konsolosluk, ikametgahınıza göre belirlenir. Başvuru için yeterli Almanca düzeyi ise her konsolosluk için farklıdır. Örneğin, İstanbul Konsolosluğu için A2, Ankara Konsolosluğu için B1 düzeyinde Almanca sertifika istenir.

Bununla birlikte, vize başvuru sürecinde yapmanız gereken bir diğer şey, Almanya’da giderlerinizi nasıl karşılayacağınızı kanıtlamaktır. Bunu, Almanya’da garantör bularak veya bloke hesap açarak yapabilirsiniz.

Almanya Öğrenci Vizesi için Hazır Etmeniz Gereken Belgeler

·      Almanya’daki üniversiteye kabul edildiğine dair belge

·      Lise diploması ve Almanca tercümesi

·      Vize başvuru formu

·      Niyet mektubu

·      ÖSYM sınav sonuç belgesi

·      Sağlık sigortası

·      Almanca dil sertifikası

·      3 adet biyometrik fotoğraf

·      En az 1 yıl geçerlilik süresi olan pasaport

Bloke Hesap veya Garantör

Almanya’da eğitim almak için vizeye başvuran öğrencinin, Almanya’daki giderlerini karşılayabilecek yeterlilikte maddi güce sahip olduğunu ispatlaması gerekir. Bloke hesap, bu yeterliliğe sahip olunduğuna dair bir teminattır. Bloke hesap hizmeti veren bir bankada hesap açtırabilirsiniz.

Vize başvurusunun sonuçlanmasının 6 hafta sürebileceğini ve bloke hesap gibi diğer işlemlerin zaman alacağını dikkate alarak, başvuru sürecini okulun açılmasından 3 ay önce başlatmanızı öneririz.

Almanya’daki Öğrencilerin Ortalama Masrafları

Üniversitenizin bulunduğu eyalete göre, ortalama gideriniz değişiklik gösterebilir. Almanya’daki eğitim masrafları, diğer ülkelere göre çok daha uygundur ve aynı zamanda Almanya, öğrencilere çoğu alanda indirim sağlamaktadır. Ayrıca Almanya’da öğrenciler, toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabiliyor. Almanya’da üniversite okuyan yabancı bir öğrencinin aylık ortalama masrafı, konaklama, faturalar ve gıda da dahil olmak üzere 700€ ile 1.000€ arasında değişiklik göstermektedir.

Almanya’daki Üniversitelerde Eğitim Almak Hakkında Merak Edilenler

Almanya’da üniversite eğitimi alabilmek için ne yapmam gerekir?

Almanya üniversitelerinin başvuru şartlarını karşılayıp karşılayamadığınızı kontrol etmekle başlayın. Başvuru şartlarını karşılayabilen öğrenciler, danışmanlarımızla iletişime geçerek izlemeleri gereken yol hakkında bilgi edinebilirler. Başvuru için gerekli evraklar, Norden Akademi danışmanları tarafından sizlere iletilecektir.

Almanya üniversitelerine başvurabilmek için bir sınava girmem gerekiyor mu?

Bazı üniversiteler kendi sınavını yapabildikleri gibi bazıları da alanınızla ilgili test isteyebiliyor. Özellikle de sağlık alanlarında, bazı sınavlara girmeniz gerekebilir. Sınav tarihlerini kaçırmamaya dikkat edin.

Almanya üniversitelerine Abitur Diploması ile başvuru yapabilir miyim?

Abitur Diplomanız varsa Almanya üniversitelerine başvurabilmek için Türkiye’de üniversite sınavına girme şartı aranmaz.

Lise mezunu olarak Almanya’da üniversite okuyabilir miyim?

4 senelik lise eğitiminizi tamamladıysanız, Almanya’daki üniversitelere başvuru yapabilirsiniz.

Almanya’daki üniversitelere başvuru yapabilmek için Almanca bilmek zorunda mıyım?

Almanya’daki Almanca eğitim veren lisans ve yüksek lisans bölümlerine başvuru yapabilmek için C1 düzeyinde Almanca bildiğinizi kanıtlayacak sınav sonucu veya dil sertifikası sunmanız gerekir.

Almanya’da üniversite eğitimi alırken aynı anda çalışabilir miyim?

Almanya’da üniversite öğrencileri üniversitede öğrenim gördükleri süre boyunca yarı zamanlı olarak çalışabilirler. Tatil zamanlarında ise tam zamanlı çalışabilirsiniz. Almanya’da iş bulma konusunda danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Almanya’da burslu üniversite okumam mümkün mü?

Almanya’daki devlet üniversiteleri ücretsiz olduğu için, üniversitelerden burs almak kolay değildir. Ekonomik durumunuzun yetersiz olduğunu kanıtladıktan sonra, burs için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer akademik başarınız varsa, Türkiye’de eğitim bursu veren özel kuruluşlara başvuru yapabilirsiniz.

Almanya’da üniversite eğitim süresi ne kadar?

Almanya’daki üniversitelerde lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıldır. Aynı zamanda, Almanca bilmeyen öğrenciler 1 sene hazırlık eğitiminden geçerler.

Türkiye’de üniversite okurken Almanya üniversitelerine geçiş yapılması mümkün mü?

Eğitim gördüğünüz alanda Almanya’daki üniversitelere 1. sınıftan başlayacak şekilde başvuru yapabilirsiniz. Bu başvuruyu 3. sınıfa gelmeden önce yapmanı gerekir.

Almancayı öğrenmem ne kadar sürer?

Öğrencinin öğrenme becerisi, aldığı eğitimin kalitesi ve bunun gibi etkenlere göre farklılık gösterir. Normal şartlar altında düşünürsek A1 seviyesindeki kişi kaliteli bir eğitimle yaklaşık 1 senede C1 seviyesine gelebilir.

 

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin: Norden Akademi İletişim

 

 

 

AB kurucu ülkelerinden biri olan Almanya’da eğitim veren üniversite sayısı, uygulamalı okullar da dahil edildiğinde toplamda 380’nin üzerindedir. Bu üniversitelerin büyük bir kısmı, dünyanın en iyi üniversiteleri sırlamalarında ilk 1000 üniversite içinde yer almaktadır. Özellikle mühendislik eğitim programlarıyla öne çıkan Almanya; aynı zamanda psikoloji, genetik, tıp ve işletme gibi alanlarda da son derece yüksek kalitede eğitim veren üniversitelere sahiptir.

Almanya’da üniversite eğitimine başvuracak öğrencilerin YGS ve LYS sınavına girmeleri ve herhangi bir 4 yıllık üniversite bölümünü kazanmış olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunda yerleştirildiğiniz üniversite devlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi olabilir. KKTC üniversiteleri de kabul edilmektedir. Açık öğretim kabul edilmez. Sınav sonucu 1 yıl geçerlidir ve bu süre içinde başvuru yapılabilmektedir. ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölüme, ya da aynı puan türüyle alım yapan herhangi bir diğer bölüm için üniversite kayıt başvurusu yapabilirsiniz. Almanya’da üniversite eğitimine başlayabilmeniz için Almanca yeterlilik seviyesine gelmeniz gerekir. Bunun için de en geçerli ve kabul gören yöntem TestDAF sınavıdır. TestDAF sınavında alacağınız puan ve yeterlilik belgesi Almanya’daki tüm üniversiteler için geçerli olacaktır.

Türkiye’den Almanya ya gelen öğrencilerin, Almanya da eğitim görebilmeleri için ilk olarak Türkiye’de herhangi bir üniversitede (vakıf veya özel üniversiteler de dahil), bir bölümü kazanmış olması gerekir. Almanya da hangi bölümü okumak istiyorsanız, Türkiye’de yine aynı veya benzer bir bölümü kazanmış olmanız gerekiyor. Örneğin Türkiye’de herhangi bir mühendislik bölümünü kazanan öğrenci, Almanya’da istediği mühendislik bölümüne geçiş yapabilir. Ama Türkiye’de mühendislik bölümlerinden birini kazanan öğrenci, Almanya’da hukuk veya TIP gibi bölümleri tercih edemez. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise, bitirdiğiniz lise tipidir. Eğer meslek lisesi, imam hatip lisesi veya açık lise bitirdiyseniz, Türkiye de 4 yıllık bir bölümü kazansanız bile Almanya’da direkt eğitim hakkiniz olmaz. Üniversite öncesinde Studienkolleg denilen eğitimi almak zorunda kalırsınız.

Almanya’da üniversite okumak için, Türkiye’de herhangi bir üniversitede Almanya’da okumak istediğiniz bölümü kazanmış olmanız yeterli. Almanya üniversitelerine başvuru için, öğrenciler Türkiye`de 4 yıllık bir lisans programına yerleşerek Almanya`da üniversite okuma imkanına sahip olabilir. Türkiye’deki üniversite ara sınıf öğrencileri, 2 yıllık ön lisans mezunları ve Türkiye’de en az 2 yıl bir yüksek öğrenim programında eğitim almış öğrenciler üniversite hayatlarına Almanya’da devam edebilirler. Almanya’da okumak isteyen öğrenciler, başvuru tarihleri olan 15 Temmuz ve 15 Ocak öncesinde istenen belgeleri başvuru yapacakları üniversiteye teslim etmelidirler.

Temel olarak Türkiye'de herhangi bir lisans (4 yıllık) programında okumaya hak kazanmış lise mezunu (meslek liseleri, imam hatip liseleri ve açık liseler hariç) öğrenciler (YKS'den en az 180 puan alarak) Almanya'da kendi alanlarında üniversite eğitimi alabilirler.

Almanya’da üniversiteye kış döneminde başlamak için, genellikle aynı yılın 31 Mayıs tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekir. Aynı yıl liseden mezun olduysanız, başvuru süresi genellikle 15 Temmuz'a kadar uzayabilir. Eğer yaz döneminde eğitim görmek için başvuruda bulunuyorsanız, genellikle 15 Ocak'a kadar başvurmanız gerekmektedir.

Diğer Kurslarımız