İşe Yerleştirme

Yeni Kalifiye Göç Yasası

Almanya’da, oldukça büyük ölçüde iş gücü açığı var ve Almanya Federal İstihdam Dairesi verilerine bakılarak, nitelikli iş gücü açığının 3 seneye kadar 6 milyonu geçeceği düşünülüyor. Almanya Hükümeti, bu sorunu, “Yeni Yabancı Kalifiye Göç Yasası” ile çözmeyi hedefliyor. 1 Mart 2020’de yürürlüğe giren Yeni Yabancı Kalifiye Göç Yasası’ndaki tanımlamalar aşağıdaki şekildedir:

İş Arama Vizesi: Bu hak, eskiden sadece üniversite mezunlarına veriliyordu. Şimdi ise lise mezunları da iş arama vizesine başvurabiliyor. Bu vizeye başvurarak Almanya’ya gidenler, planlanan işten başka bir işte çalışamazlar ancak dil eğitimi alabilirler. Ayrıca vizeye başvuru şartı olarak B1 seviyesinde Almanca şartı aranmaktadır. Bununla birlikte, alanınıza uygun bir iş bulduktan sonra oturum izni alarak Almanya’da çalışmaya devam edebilirsiniz.

Kalifiye Kavramı: Bir meslek için gerekli pratik ve teorik eğitime ve bilgiye sahip iş gücü anlamına gelir.

Mesleki Eğitim Yeri Arama Vizesi: Yapacağınız iş için eğitim yerleri ve programları aramak adına vize alarak Almanya’ya gitme şansına sahipsiniz. Bu vizeye başvuru yapmak için B2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olmalısınız ve Almanya’daki süreçte gerekli masrafları karşılayabilecek güçte olmanız gerekir. Almanya’da 6 ila 9 ay arasında kalmanız gerekebilir.

Bazı Durumlarda İş Ajansının Onayı Gerekebilir: Aldığınız eğitimden bağımsız bir işte haftada 10 saat çalışabilirsiniz. Eğitim sonlandığında ise Almanya, iş bulabilmeniz için oturma izninizi 1 yıl kadar uzatabilme fırsatı sunar.

Denklik Ve Göç Süreçlerin Hızlandırılması: Almanya’ya giden kişinin, hızlıca bu süreci geçirerek işe girmesi amaçlanıyor.

Mesleki Deneyimli IT: 3 yıl deneyiminiz varsa ve minimum 4.230 € brüt maaşlı bir iş bulursanız, diploma şartı ortadan kalkar. Ayrıca, İngilizce bilmeniz yeterli olacaktır.

“Positivliste”nin Kaldırılması: Meslek lisesi mezunları yeni yasaya göre eskisinden daha geniş kapsamlı işlere başvurabiliyorlar.

Öncelik Sırasının Kaldırılması: Eskiden, işe alınırken bir öncelik sırası söz konusuydu. Yeni yasadan sonra bu öncelik sırası söz konusu değildir.

Kısmi Denklik: Kısmi denklik kararı verildiğinde, tam denklik almak için eğitim almak amacıyla vize alarak Almanya’ya gidebilirsiniz. Dil düzeyinizin B2 olması şartı aranır.

Mavi Kart

Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar da iş bularak Almanya’ya gidebilirler. Ayrıca, maaş düzeyine göre çalışma ve oturma izni ayarlayan Mavi Kart’a başvurabilirler. Çalışacağınız işin yıllık getirisinin asgari brüt 56.400 € olması şartı aranmaktadır. Sadece doktor ve bilişim alanındaki kişilerin maaşları asgari brütten az da olsa mavi kart statüsünde gitmelerine izin veriliyor. Ne var ki, çalışma amacıyla Almanya’ya gidebilmek için mavi kart statüsü zorunlu değildir.

Mavi Kartın Ne Gibi Avantajları Var?

·      Eşlerden dil sertifikası istenmez.

·      1 buçuk sene sonra başka bir Avrupa ülkesinde çalışma olanağı sağlar.

·      33 ay sonra süresiz yerleşme izni verilir.

Kalifiye Eleman Açığı Olan Meslekler

Sağlık alanı, üst düzey yöneticiler, bilişim sektörü, teknik alanlar, mühendislik gibi mesleklerde çalışana ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni çıkan yasaya göre, Almanya’da diğer meslek gruplarında da çalışabilirsiniz. Bunun için yalnızca denklik yaptırabileceğiniz bir diplomanız olmalı. Mesleki bir diplomanız yoksa, çalışmak için Almanya’ya gidemezsiniz.

Aranan Şartlar Nelerdir?

Çalışmak için Almanya’ya gidecekseniz öncelikle aşağıdakileri yapmanız gerekir:

·  Almanca seviyesi: Sağlık ve akademik alanlar için B1 seviyesinde Almanca biliyor olmanız gerekir. Doktor olmak için ise C1 seviye şartı aranır. Bilişim uzmanlarının için ise iyi derecede İngilizce bilmeleri yeterlidir. 

·      Almanya’da iş bulmuş olmanız ve sözleşme yapmış olmanız gerekir.

·      Mesleki bir diplomaya sahip olmanız gerekir.

·      Bazı meslek dalları için meslek icra izni alınmalıdır.

Almanya’ya Gittikten Sonra Yapılması Gerekenler

Bütün şartları sağlıyorsanız Almanya Başkonsolosluğu’ndan 6 ay geçerli olan vizeyi alabilirsiniz. Sonrasında, oturma izni için Yabancılar Dairesi’ne başvurmalısınız. Mavi kart için de Yabancılar Dairesi’nin inceleme yapması gerekiyor. İş sözleşmeniz süresiz ise en fazla 4 sene oturma izni verilmektedir. Oturma ve çalışma izinleri belli mesleklerle sınırlı olabilir ve ilk 2 sene iş değiştirirseniz bu durumu kesinlikle Yabancılar Dairesi’ne bildirmeniz gerekmektedir.

Eş Durumu

Almanya, çalışmak için gelen vatandaşlara çekirdek ailesini de yanında getirmesi için izin veriyor. Maaş durumuna bağlı olarak, eş ve 16 yaşından küçük çocuklar için koşullar değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda, eşlere oturma izni ile birlikte çalışma izni de verilmektedir.

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin: Norden Akademi

Türkiye’de profesyonel olarak çalışan meslek sahiplerinin aynı alanda Almanya’da işe yerleştirilmesidir.

Almanya’da işe yerleştirme programına katılım için, katılımcının en az B1 seviyesinde Almanca bilgisinin olması gerekmektedir. Kişi lisans mezunu olmalıdır, bunlara ek olarak, yerleşmek istediği meslek dalı için en az 5-6 yıllık bir deneyimi olmalıdır.

Meslek gruplarına göre değişmekle birlikte ortalama minimum yıllık gelir 50.000 Euro civarlarındadır.

Hayır, katılımcılar sadece kendi alanlarında işe yerleştirilebilirler.

Gerekli Almanca seviyenizi sağlamanız sonrasında ortalama 6 aylık bir süreç gerekebiliyor. Bu süre yerleşeceğiniz alana ve işyerinin şartlarına göre daha kısa ya da daha uzun olabilir.

Diğer Kurslarımız